Logo of West Ham

Fotballreiser til West Ham

Ta en fotballtur til West Ham United FC i London og omegn. London Stadium har plass til ikke mindre enn 60 000 tilskuere. Klubben er i den øverste engelske ligaen kalt Premier League. Byen London og området rundt, med omtrent 9 millioner innbyggere, har mange spennende severdigheter, attraksjoner og steder å oppleve.

Stadion

London Stadium

Fotballferier til London – West Ham United FC

West Ham er kanskje Londons mest kjente arbeiderklasseklubb og holder til i London-forstaden Stratford like nord for sentrum. Frem til 2016 hadde klubben sin hjemmebane på Upton Park, et velkjent Premier League-stadion med en historie på over 100 år. Klubben flyttet deretter til det toppmoderne London Stadium, som ble gjenoppbygd etter OL til en kapasitet på 60 000. West Ham har en rekke lokale rivaler rundt London, den mest intense er med klubbene Millwall, Chelsea og Tottenham. Til Premier League-kampene mot Chelsea og Tottenham er du sikker på at store fotballopplevelser venter om du velger å oppleve en av de ofte svært intense kampene. I tillegg til fotballopplevelser i Stratford, tilbyr London også et bredt spekter av aktiviteter året rundt, livlig natteliv samt kultur og underholdning i absolutt verdensklasse.

Arbeiderklubben fra Themsen stålverk

Da klubben ble stiftet i 1895, var det ikke som West Ham, men som "Thames Ironworks", som sammen med klubbens beliggenhet i arbeiderklasseområdet Stratford er årsaken til at klubben flere generasjoner senere er fortsatt omtalt som den virkelige arbeiderklubben i London. I klubbens logo kommer det også tydelig frem at stålfabrikken er en stor del av klubbens historie ved at deres logo inneholder lite annet enn to massive hammere som ble brukt til stålarbeidet.

I de første årene var klubben representert i både Southern League og Western League før den til slutt ble en del av National Football League i 1919, kort tid etter slutten av første verdenskrig. West Ham United kom inn i det nest beste laget, hvoretter de relativt raskt rykket opp i det beste fotballlaget. Klubben hadde bare begrenset suksess i perioden som hovedsakelig inneholdt midtligaavslutninger. Etter en periode rykket klubben tilbake i 2. divisjon og det skulle bli klubbens lengste opphold så langt utenfor landets øverste lag. Perioden der klubben var i fotballens andre klasse varte til 1958 da klubben endelig var tilbake hvor det virkelig var gøy.

Et managerskifte som gjorde West Ham historie

I 1961 kom en mann ved navn Ron Greenwood inn på trenerbenken i West Ham United, og det var begynnelsen på klubbens mest suksessrike periode i historien, en periode med både nasjonal og internasjonal suksess. Først kunne klubben heve armene i triumf etter historiens første FA-cuptittel, og i den påfølgende sesongen var klubben allerede sterk før de gikk inn i UEFA Cup Winners Cup. På midten av 60-tallet var klubbens førstelag blant landets absolutt beste, og spesielt spillerne Bobby Moore, Martin Peters og Geoff Hurst utgjorde kjernen i West Ham United. De tre spillerne var også en del av det engelske landslaget som vant VM i 1966.

Med inntreden i UEFA Cup Winners Cup begynte en ny æra for arbeiderklubben. Klubbens fans kom på fotballreiser til det europeiske kontinentet og interessen var enorm. Klubben kom lenger og lenger foran i turneringen og lag som Sparta Praha og Gent ble sendt gjennom mindre seire. I semifinalen ventet spanske Real Zaragoza to intense kamper. Igjen var det over 30 000 tilskuere på plass på Upton Park hvor West Ham etter en tett affære kunne forlate banen som vinnere. I returoppgjøret i Spania fikk laget store problemer og kom under etter kun 22 minutter. De klarte imidlertid å stabilisere spillet og da West Ham United scoret midt i andre omgang var finaleplassen sikret. 

Klubbens første europeiske finale skulle spilles på Englands nasjonalstadion, Wembley, noen få kilometer fra Stratford, klubbens fødested. Under turneringen hadde de lokale reisebyråene vært opptatt med å arrangere fotballturer for de interesserte fansen, men nå var det ikke nødvendig på grunn av kampens plassering i London. interessen for finalen på «hjemmebane» i London var overveldende. Da kampen mellom West Ham United og tyske 1860 München ble sparket i gang, var nesten 98.000 elleville tilskuere på plass på Wembley. London-klubben skulle ende opp med seier etter en tett kamp der to mål på to minutter skulle utgjøre forskjellen mellom de to. West Ham tok sin første europeiske tittel med en 2-0 seier.

En gjentakelse av bragden – Rett på og nesten

Suksessen fortsatte for «The Hammers» da de 10 år senere igjen kunne feire en triumf i verdens største nasjonale cupturnering, FA-cupen. Triumfen betydde at de nok en gang deltok i den prestisjetunge UEFA Cup Winners Cup-turneringen den påfølgende sesongen. På vei gjennom turneringen kom West Ham til Finland hvor de slo Lahti, til Armenia hvor de slo Jerevan og til Nederland og Tyskland hvor de slo henholdsvis Haag og Frankfurt. I finalen, som skulle finne sted på det senere katastroferammede Heysel stadion i Brussel, var motstanderen det belgiske topplaget Anderlecht. Kampen ble en underholdende affære som inneholdt hele seks mål foran de 58.000 tilskuerne. Dessverre for The Hammers og fotballfansen som hadde brukt sparepengene sine på fotballreiser til Brussel, var fire av målene for Anderlecht, som dermed løftet trofeet like foran West Ham United.

Da Greenwood, etter en lang og strålende periode i West Ham United, rykket inn som engelsk landstrener mot slutten av 1970-tallet, gikk klubben inn i en lang periode med svingende resultater, en periode som skulle vare til etter årtusenskiftet. og inneholdt flere nedrykk.

Det nye årtusenet og den fortsatte mangelen på stabilitet

West Ham United rykket opp til Premier League i 2005 etter å ha gått opp og ned en del ganger i løpet av de foregående årene. Oppholdet i Premier League startet bra med en plassering på øvre halvdel, men det begynte raskt å svinge og resultatene endret seg ofte mellom gode plasseringer på øvre halvdel og ikke så gode plasseringer i nedre del av tabellen. Resultatene var sterkt avhengig av hvilke spillere som var tilgjengelige den sesongen. Mange prominente navn har spilt i klubben gjennom 00- og 10-tallet, men det raske salget til større klubber gjorde det vanskelig for London-klubben å bygge videre på suksessene, og derfor var resultatene generelt svært svingende.

I 2016 var det slutt på fotballopplevelser på den over 100 år gamle Upton Park, som ble revet etter at stadionlysene var slått av for siste gang. West Ham United flyttet inn på det toppmoderne London Stadium i Stratford som var bygget for OL i London fire år tidligere. Med et nytt stadion var klubben klar for et nytt løp i Premier League og selv om suksessen har fortsatt å være blandet, er det en klubb som holder knyttneven høyt som en arbeidsklubb, med lidenskapelige fans og høy stemning i takbjelkene. . West Ham United er en opplevelse uavhengig av hvilken klubb de møter, men å se en lokal kamp mot Tottenham eller Chelsea er den ultimate fotballopplevelsen som tilhenger av The Hammers. Hvis du vil ha den opplevelsen på det toppmoderne London Stadium i Stratford, kontakt oss for å finne ut mer.

Klubben med David Moyes i spissen har et stort potensial og du kan være der som støtte når jakten er satt inn på å gjenskape tidligere suksesser i et nytt tiår.

.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrert i Reisegarantifondet Nummer: 3350