Logo of Tottenham

Fotballreiser til Tottenham

Ta en fotballtur til Tottenham Hotspur FC i London og omegn. Stadionet Tottenham Stadium har plass til ikke mindre enn 62 850 tilskuere. Klubben er i den øverste engelske ligaen kalt Premier League. Byen London og området rundt, med omtrent 9 millioner innbyggere, har mange spennende severdigheter, attraksjoner og steder å oppleve.

Stadion

Tottenham Stadium

Aktuell turnering

Fotballferier til London - Tottenham Hotspur F.C.

Etter å ha spilt hjemmekampene sine på White Hart Lane i over 100 år, flyttet Tottenham inn i det nye og toppmoderne Tottenham Hotspur Stadium i 2017, med en kapasitet på 62.850. Klubbens største rivaler er Arsenal og klubbene møtes i det prestisjetunge «North London Derby», som alltid fører til utsolgte tribuner og tette kamper på banen. Du kan kombinere din sammenleggbare fotballtur med noen dager i Greater London Area, som i tillegg til verdenskjente severdigheter, også byr på uendelige kulturelle muligheter, livlig natteliv og aktiviteter for alle aldre.

Ny stadion og suksess på banen

I 2017 åpnet klubben portene til sitt første nye stadion siden White Hart Lane i 1898. Med det nye stadionet har det også kommet en periode hvor Tottenham er blant de beste lagene i ligaen og samtidig viser seg frem på en fornem måte i Europa. I 2017 oppnådde klubben sin beste plassering på over 50 år og to år senere i 2019 var Tottenham i sin første Champions League-finale noensinne. Det er med andre ord en klubb på fremmarsj og med Jose Mourinho på trenerbenken er det spennende å se hvor langt suksessen rekker. Ta en fotballreise til Nord-London og opplev Tottenham Hotspur på den imponerende nye stadion med over 62 000 andre lidenskapelige fans.

Tottenham er kjent i Danmark som stedet hvor Christian Eriksen virkelig slo gjennom på den store scenen som playmaker på midtbanen. I dag er han ikke lenger å finne i den hvite skjorten, men tronfølgeren er godt representert i form av hardtarbeidende Pierre Emile Højbjerg, som har jobbet seg inn i Mourinhos favoritter. Bli med når Tottenham og Højbjerg ønsker velkommen og byr på fotballopplevelser i høyeste kategori.

Skoleguttene som manglet vinteraktivitet

Mange Premier League-klubber ble grunnlagt i tidenes morgen med et vesentlig annet navn enn det vi kjenner dem som i dag. Dette er imidlertid ikke tilfelle for Tottenham Hotspur fordi da klubben ble grunnlagt i 1882 var det som "Hotspur Football Club" hvor kun Tottenham har blitt lagt til navnet siden den gang. Tilbake i 1882 ble klubben grunnlagt av en gruppe skolegutter som egentlig ikke hadde fotball som sin primære sportsinteresse. Sporten som da var den primære i Tottenham, like utenfor London, var cricket og klubben, ja den het Hotspur Cricket Club. Den sporten kunne imidlertid ikke spilles i vintermånedene og som en "i mangel på en bedre" erstatter begynte klubbens spillere så å spille fotball for å holde formen gjennom hele vinteren.

Allerede to år senere la klubben Tottenham til navnet og har dermed båret navnet Tottenham Hotspur F.C. siden. Det var også i denne perioden klubbens velkjente kallenavn Spurs og Lilywhites oppsto. I de første ti årene spilte klubben i forskjellige lavere rangerte ligaer som stort sett var amatørligaer med klubber som tilhørte lokale selskaper og fabrikker. Taktikken ble avtalt mellom spillerne fordi klubben ikke en gang hadde en manager i perioden frem til midten av 1890-tallet. I år 1900 vant klubben «Southern League», som i dag skulle tilsvare den 8. beste fotballigaen i England og en liga som ikke var godkjent av FA på den tiden. På den tiden var imidlertid Tottenham Hotspur en godkjent klubb, noe som gjorde at de neste sesongen kunne konkurrere i den prestisjetunge FA-cupturneringen, som allerede hadde blitt spilt i 20 år på dette tidspunktet. I turneringen gikk Tottenham helt til finalen, der storlaget Sheffield United ventet. Rundt århundreskiftet var Sheffield United blant Englands beste fotballag med et mesterskap i 1898 og FA-cuptriumfer i 1899 og 1902. Tilbake til finalen i 1901 hvor finalen endte uavgjort hvorfor en ny kamp måtte spilles . Tottenham Hotspur vant returkampen 3-1 og kunne dermed sikre klubbens første store triumf i historien.

Et stadion med historie og tradisjoner som få andre

I over hundre år spilte Tottenham Hotspur sine hjemmekamper på White Hart Lane i den nordlige delen av Englands hovedstad, London. Gjennom årene ble det skrevet mange historier på det populære stadionet som hadde en tilskuerrekord på over 75 000 tilskuere. Klubben spilte spesielt på 1960- og 1980-tallet utrolig bra på den hvite stadion i Haringey. Her oppnådde de klubbens siste mesterskap, som kom i 1961, men også flere triumfer i FA-cupen gjorde klubben kjent, selv om den ikke helt nådde samme høyder som noen av de rivaliserende toppklubbene. Tottenham var imidlertid ikke en klubb som skulle avskrives på noen måte og mens de tidligere triumfene kun hadde vært nasjonale, ble også resten av Europa kjent med klubben fra White Hart Lane på 1960-tallet. Etter en av mange triumfer i FA-cupen, slo klubben UEFA Cup Winners Cup som den vant i 1963 med en knusende 5-1 seier over spanske Atletico Madrid i Rotterdam. Herfra var det velkommen inn i rampelyset for Tottenham Hotspur som ga folk uforglemmelige fotballopplevelser på White Hart Lane. På 1970-tallet oppnådde ikke klubben suksess som på de jublende 60-tallet, men klubben fortsatte å imponere mot de europeiske klubbene og i semifinalen i historiens første UEFA-cup ble A.C. Milan sendte hjem fra White Hart Lane med et nederlag i bagasjen. I de fleste sesongene ble finalen i UEFA-cupen gjennomført etter «best av to»-prinsippet, som gjorde at lagene møtte hverandre borte og hjemme før vinneren ble funnet. Totalt sett slo Tottenham Hotspur Wolverhampton Wanderers 3-2 og kunne løfte trofeet i den nye turneringen hjemme på White Hart Lane.

På 1980-tallet fortsatte suksessen for de hvite fra London, og nok en UEFA Cup-tittel kunne legges til boken om Tottenham-triumfene. Avslutningskampene mot belgiske Anderlecht hadde også Danmarks senere trener, Morten Olsen, i en sentral rolle. Han scoret for Anderlecht i den første kampen som endte 1-1, men samtidig scoret han første straffe i returkampen som også endte 1-1. Til syvende og sist bidro det til at Tottenham Hotspur igjen kunne løfte et trofé i fotballens nest beste europeiske turnering, men det var også siste gang foreløpig at hvittrøyene fikk den æren. Til slutt nådde klubben en nasjonal topp da de i 1991 ble det første laget som vant FA-cupen åtte ganger. Finalekampen på Wembley ble vunnet av Tottenham, med blant annet Gary Lineker og Paul Gascoigne i startoppstillingen, 2-1 over Nottingham Forest foran 80.000 tilskuere. Etter dette så Tottenham en stor sportslig nedgang, men økonomien var også under press, da White Hart Lanes tilskuerkapasitet ble kraftig redusert som følge av forbudet mot ståplasser. Kapasiteten var dermed nede i vel 36.000, som var lavere enn alle konkurrentene.

Nye tiders store spillere og en dansk fotballopplevelse

Det tok lang tid før Tottenham reetablerte seg i den øvre delen av tabellen etter de mange kjedelige årene på 90- og 00-tallet, da det kun utgjorde periodevis godt spill og to triumfer i ligacupen, den minste av de landets to cupkonkurranser . Det begynte imidlertid å skje noe da Harry Redknapp, som som ungdomsspiller hadde representert klubben mange år tidligere, inntok det varme setet på White Hart Lane i 2008, hvoretter spillet sakte bedret seg. Klubben avsluttet 00-tallet med plasseringer som henholdsvis nr. 11 og 8 på tabellen. Redknapp fikk virkelig orden på laget, som inkluderte spillere som Gareth Bale og Luka Modric, begge med et enormt utviklingspotensial. Klubben endte på topp seks i de aller fleste sesongene det første året på 10-tallet.

I 2013 ble danske Christian Eriksen hentet til klubben fra Ajax Amsterdam og her skulle han i løpet av de neste sju årene være en drivkraft i forsøket på å etablere seg som den store klubben klubben alltid har strebet etter å være. Eriksen ble allerede kåret til årets spiller i Tottenham i 2014.

2014 var også året der klubbens mest suksessrike trener i nyere tid tiltrådte stillingen. Navnet var Mauricio Pochettino og han måtte sørge for at klubben kom nærmere noen av fotballens største triumfer i årene frem til oppsigelsen hans i 2019. I 2016 avsluttet Tottenham sesongen på en respektabel 3. plass foran Manchester United, Manchester City, Chelsea og Liverpool blant andre . Året etter bød på nok en utmerket avslutning da klubben endte på andreplass bak Chelsea, men med en poengsum som ville ha gjort dem til mestere med en margin på fem poeng sesongen før. Det var håp for fremtiden og klubbens fans var håpefulle om store fotballopplevelser med laget i fremtiden.

Selv om laget endte sesongen på tredjeplass i 2018, skulle året likevel bli noe spesielt da klubben rykket opp fra Champions League-gruppe B sammen med F.C. Barcelona. Deretter feide Tottenham Hotspur Dortmund i den første knockout-runden før han slo ut Manchester City i et spennende 4-4-drama. Siste hinder var Ajax, der Tottenham i de døende sekundene scoret målet som sendte dem inn i deres første Champions League-finale, som skulle finne sted i den spanske hovedstaden Madrid.

I finalen måtte imidlertid Tottenham tape mot et velspillende Liverpool-lag som var bedre på dagen, men Tottenham var nå virkelig blitt en europeisk maktfaktor og Christian Eriksen hadde bevist at han var klar for en av kontinentets største klubber . Den påfølgende sesongen startet imidlertid ikke som håpet og manager Mauricio Pochettino fikk sparken etter en rekke dårlige resultater. Deretter overtok den kjente og beryktede portugiseren Jose Mourinho trenersetet og mens en danske forlot klubben, ble en annen med og et nytt Tottenham-kapittel kunne begynne på toppmoderne Tottenham Hotspur Stadium. Vil du ha en fotballopplevelse med Tottenham i sentrum og vil du være en del av klubbens fortsatte jakt på trofeer? Så bli med på fotballtur til Nord-London.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrert i Reisegarantifondet Nummer: 3350