Logo of Newcastle

Fotballreiser til Newcastle

Ta en fotballtur til Newcastle United i byen Newcastle Upon Tyne og omegn. Stadionet St James Park har plass til ikke mindre enn 52 305 tilskuere. Klubben er i den øverste engelske ligaen kalt Premier League. Med omtrent 300 000 innbyggere har byen Newcastle Upon Tyne og området rundt mange spennende severdigheter, attraksjoner og steder å oppleve.

Stadion

St. James' Park

Fotballferier til Newcastle - Newcastle United F.C.

Newcastle United har en stolt historie med underholdende og intens fotball som har skapt medrivende scener på den store stadion St. James Park med en kapasitet på 52.305 tilskuere. Historisk har klubben vunnet ligaen, FA-cupen og Charity Shield, men det er også noen europeiske triumfer skjult i historien. Når du besøker Newcastle, er det ikke bare fotballklubben og St. James park, som tiltrekker byen, er rik på kultur, stand-up barer og nattelivet som tilhører den selverklærte hovedstaden i Nord-England. Utenfor byen finner du et par vakre nasjonalparker i form av Northumberland på grensen til Skottland og North Pennines, som begge er perfekte reisemål for fotturer og friluftsaktiviteter.

Den underholdende fotballen og Newcastle United

At de svartstripete fra Newcastle er en garanti for underholdende fotball som gir tilskuerne store fotballopplevelser er ikke noe nytt. Allerede fra de første årene etter århundreskiftet ble klubben kjent for lynrask spill opp på banen og korte, presise pasninger. Spillestilen gjorde Newcastle United til en maktfaktor i engelsk fotball og perioden tidlig på 1900-tallet kastet fra seg tre mesterskap. Newcastle var noe i nærheten av å fly i nesten 10 år hvor de også måtte akseptere flere tap i FA-cupfinalen. Klubben tapte dermed finalen i 1905, 1906, 1908 og i 1911. Laget klarte imidlertid å vinne finalen i 1910, men FA-cupen var noe av et mareritt for den nordengelske klubben.

Suksessen fortsatte etter første verdenskrig hvor klubben vant ytterligere to FA-cupfinaler og et mesterskap, den fjerde i samlingen. Det ble imidlertid lengre suksesser på banen og etter 35 år i den beste engelske fotballserien var det over i 1934 og klubben måtte ned i 2. divisjon. Da klubben var tilbake i toppsjiktet på slutten av 1940-tallet, var det med fornyet håp og tro på fordommenes styrke. Det resulterte i tre triumfer i FA-cupen over en periode på bare fem år, men suksessen på banen holdt ikke og Newcastle måtte senere rykke ned til nest beste lag. Igjen reiste klubben seg ut av det blå, og etter en rekke europeiske fotballreiser i 1969 vant klubben sin hittil største internasjonale utmerkelse. Det skjedde da de i finalen i Inter City Fairs Cup slo Budapest-klubben Ujpest over to kamper med hele 6-2.

Nedrykk, opprykk og suksess

På slutten av 1970-tallet endte byens stolthet nok en gang i 2. divisjon og mens det ikke ble mange fotballturer for klubbens fans, dukket det opp et bilde av en klubb som reiste frem og tilbake mellom de engelske divisjonene. Dette oppholdet skulle vare i hele seks år, men tiden i 2. divisjon hadde gitt tid til å bygge laget opp igjen, og da opprykket kom på midten av 1980-tallet gikk klubben rett inn som toppklubb. De gode plasseringene skyldtes blant annet supertalentet Paul Gascoigne, som imidlertid ble solgt til Tottenham i 1988. Etter det, det som unektelig har blitt en del av klubbens historie, skjedde nok et nedrykk til andredivisjon.

I 1993 rykket klubben, med Kevin Keegan i spissen, opp til Premier League og det ble starten på nok en vellykket periode for klubben fra Tyneside. Klubben var snublende nær ved å kunne løfte Premier League-trofeet fra to runder på midten av 90-tallet, men med to 2.plasser holdt det seg tett og nesten for Kevin Keegan og Newcastle United. Klubben gjorde også suksess i Champions League, hvor laget etter hvert var blitt fast inventar, og Newcastle-fans var også ofte å finne i Europas storbyer da mange dro på fotballreiser for å vise sin støtte til klubben. Suksessen på slutten av 90-tallet skyldtes i stor grad platekjøpet til Alan Shearer, som i de påfølgende 10 årene skulle bli synonymt med Newcastle United.

I Champions League ble klubben kjent for noen utmerkede resultater på hjemmebane St. James Park i Newcastle. Det imponerende stadionet med en kapasitet på mer enn 52 000 tilskuere dannet rammen og mange minneverdige kamper, inkludert seire over F.C. Barcelona og den ukrainske mesterklubben Dynamo Kiev.

Nytt årtusen og jakten på suksess

I det nye årtusenet fortsatte klubben å være en fast del av enten Champions League eller søsterturneringen UEFA-cupen. Newcastle klarte blant annet å ta seg videre fra første gruppespill i Champions League etter å ha tapt de tre første kampene. Det var ganske uhørt og første gang at et lag hadde oppnådd dette i verdens fineste klubbturnering. I Uefa-cupen i 2005 klarte klubben å komme seg til kvartfinalen og det kunne man takke klubbens kjempebra angripere for. Frem til sesongen hadde Alan Shearer en ny angrepspartner i form av Michael Owen, som hadde returnert til England etter et mindre vellykket opphold i den spanske hovedstadsklubben Real Madrid. Året etter det fine resultatet i UEFA-cupen, stoppet Alan Shearer sin aktive karriere og det var som innehaver av klubbens scoringsrekord på totalt 206 mål.

Etter Shearers avgang gikk klubben inn i en mindre vellykket periode som så en rekke managere komme og gå med alarmerende hastighet. Klubben fikk også økonomiske problemer og ledelsen ble kritisert offentlig av både spillere og ledere. Det hele kulminerte med nok et nedrykk til The Championship, deres første siden opprykk i 1993. Klubben vant The Championship året etter og var igjen en del av Premier League. Klubbens retur var en blandet historie, igjen med flere managere på sidelinjen, og selv om klubben i etterkant oppnådde femteplass i ligaen og en kvartfinale i Europa League, var tidene fortsatt vanskelige for Tyneside-klubben.

Etter sparken av Steve McClaren i 2016 kom stabiliteten i form av spanske Rafael Benitez, men han klarte ikke å redde klubben fra nedrykk. Klubben måtte bare tilbringe en eneste sesong i den nest beste serien før Benitez sine tropper var tilbake i Premier League. Etter tilbakekomsten oppnådde klubben en rekke middelmådige stillinger og klubbens eier ble anklaget for ikke å ville bruke penger på å forbedre troppen. Rafael Benitez forlot klubben ved slutten av kontrakten etter å ha avvist et nytt kontraktstilbud.

Fremtiden til det nordengelske fotballflaggskipet

De siste sesongene har Newcastle United endt på den tunge halvdelen av tabellen, men i trygg avstand fra nedrykksstreken. Klubbens lidenskapelige fans håper på en ny æra med nye fotballopplevelser, men økonomien er stram og kanskje på vei til å bli solgt, noe som kan skape grobunn for ny optimisme i byen. Vil du bli med i St. James Park, når det historisk underholdende Newcastle-crewet tilbyr å danse, kontakt oss og hør mer om mulighetene. En fotballtur til Newcastle betyr fotball live på stadion, men ikke juks deg selv for en tur ut av byen til naturen som har gjort Nord-England til et attraktivt reisemål, eller en tur rundt Newcastle, som er en av de regionens "up and coming" steder å besøke.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrert i Reisegarantifondet Nummer: 3350