Logo of Manchester City

Fotballreiser til Manchester City

Ta en fotballtur til Manchester City i byen Manchester og omegn. Etihad Stadium har plass til ikke mindre enn 55 000 tilskuere. Med rundt 550 000 innbyggere har byen Manchester og området rundt mange spennende severdigheter, attraksjoner og steder å besøke.

Stadion

Etihad Stadium

Fotballferier til Manchester - Manchester City FC

Det er stjernestøv i lufta når noen av fotballens største stjerner løper på banen på «The City of Manchester stadion» i industribyen Manchester nordvest i England. Fotballklubben spiller hjemmekampene sine på det moderne City of Manchester Stadium (Etihad Stadium), som har plass til 55 000 tilskuere. Kombiner din sammenleggbare fotballtur med noen dager i Nord-England, som i tillegg til storbyene Manchester og Liverpool, også byr på vakre nasjonalparker, livlig natteliv og aktiviteter for alle aldre.

Den «lille» Manchester-klubben som ville vært størst

I dag har Manchester City F.C. På flotte fotballopplevelser hver gang portene til Etihad Stadium åpnes. Klubben er mer vellykket enn erkerivalen Manchester United, som ligger i motsatt ende av byen, men det har ikke alltid vært slik. Manchester City har alltid vært den lille, men med noen av verdens beste fotballspillere på lagkortet og ledet av manager Pep Guardiola er det garanti for fotballopplevelser med høyt tempo, mål og god stemning på tak. Historien om den lyseblå Manchester-klubben begynner helt tilbake i 1880, bare to år etter at den andre Manchester-klubben fra Old Trafford-området ble grunnlagt.

Selv om Manchester City ble grunnlagt i 1880, var det bare 15 år senere at klubben fikk sitt nåværende navn, Manchester City, og begynte å spille i de lyseblå fargene som nå er blitt synonymt med klubben. Etter å ha vunnet det som nå er The Championship i 1899, rykket klubben opp i landets toppklasse, og noen år senere kunne de løfte FA-cuppokalen i triumf etter en 1-0 seier over Bolton Wanderers, en annen av de lokale klubbene. I samme sesong var Manchester nær ved å vinne Premier League også, men det var nesten uavgjort da det ble 2. plass. Etter det begynte ting å gå nedover, først måtte straffes hardt for økonomiske problemer, en kaptein som byttet til lokale rivaler United og til slutt en brann som ødela klubbens stadion på Hyde Road.

Rekonstruksjon og oppmøterekord

Etter brannen ved Hyde Road ble det besluttet å bygge et helt nytt stadion som også ble oppkalt etter stedet. Maine Road ble det nye stadionnavnet og det ble klubbens hjemmebane frem til 2003, da City of Manchester Stadium, eller Etihad Stadium som det nå heter, sto ferdig. Men med pengene brukt på den nye stadion tok det mange år før klubben virkelig var klar til å kjempe om de morsomme trofeene. I 1934 kom klubben til finalen i FA-cupen for andre gang på to år, men mens forrige års finale var tapt, vant City denne gangen til stor glede for sine mange supportere. Faktisk var interessen så stor at FA-cupkampen mellom City og Portsmouth tidligere i sesongen hadde blitt besøkt av nesten 85.000 tilskuere, noe som ikke bare var stadionrekord for engelsk klubbfotball på den tiden, men en rekord som var tillatt. stå til 2016.

Noen år senere oppnådde Manchester City en av de største milepælene da de vant sitt første engelske mesterskap. Gleden ble imidlertid kortvarig, for allerede året etter måtte klubben bite i en kjede og akseptere nedrykk, til tross for å ha vært det toppscorende laget gjennom hele sesongen. Herfra går vi videre i historien til nok en FA-cupfinale, denne gangen i 1956 da Manchester City slo Birmingham 3-1. Seieren var ikke den eneste grunnen til at kampen gikk over i historien, for Citys keeper brakk ryggen i løpet av kampen uten å vite det og avsluttet dermed kampen til tross for en potensielt livstruende skade. Keeper Bert Trautmann ble imidlertid ikke permanent skadet av skaden, og etter pause kunne han fortsette sin City-karriere som fortsatte til 1964.

Storhet og fall

Mot slutten av 1960-tallet fant City virkelig sin store form og en 10-års periode fra midten av 60-tallet og frem til midten av 70-tallet. I perioden resulterte det i et mesterskap, en FA-cup, to ligacuptriumfer og to trofeer i Community Shield-kampene. Bare i 1970 vant Manchester City både ligacupen og UEFA Cup Winners Cup, som fortsatt er Citys eneste europeiske triumf i historien. Finalekampen ble spilt i den østerrikske hovedstaden Wien og motstanderen var polske Górnik Zabrze. Kampen endte 2-1 til de lyseblå fra Manchester, som dermed kunne feire en triumf i Europa for første og så langt eneste gang. En annen prestasjon i denne perioden som er like sentral i historien er sesongfinalen i 1974 når United tar imot City på Old Trafford. Manchester United må vinne kampen for å unngå nedrykk, men City klarte å vinne 1-0 og dermed sende de evige rivalene ned i Championship. Det øyeblikket er fortsatt blant de største i klubbens historie her nesten 50 år senere.

Men som ofte skjedde, fulgte det en lang periode med nedgangstider og svingende resultater etter de mange opp- og nedturene på 60- og 70-tallet. City hadde masse penger etter over 10 år med stor suksess, og de ble brukt på mange nye spillere, hvorav de fleste mislyktes totalt.  Dette gjorde at laget falt langt ned på tabellen flere ganger og flere trenere kom og gikk opp gjennom årene. Faktisk hadde Manchester City så mange som 7 forskjellige trenere bare gjennom 1980-tallet. Det ble ikke mye bedre da kalenderen nådde 90-tallet, for selv om City fikk to 5. plasser på begynnelsen av tiåret og samtidig var blant drivkreftene i opprettelsen av Premier League i 1992, sto katastrofen over Maine Road. . I årene som fulgte kjempet klubben hardt for å holde seg i den beste engelske fotballigaen, men i 1996 måtte klubben gi tapt og ta den tunge veien ned til Championship. Her kunne man så smått begynne å stoppe opp igjen fra bunnen. Noe nytt måtte skje fordi Manchester United for lengst hadde gått forbi de lyseblå og nå spilte både Champions League og kjempet om mesterskap med Alex Ferguson i spissen.

Det førte imidlertid ikke engang til den rekonstruksjonen som klubbens eiere hadde håpet på. Økonomien lå i ruiner og i 1998 skulle du trodd det endelig var over for Manchester-klubben da nok et nedrykk, denne gangen til 3. beste lag, var en realitet. De var raske med å bytte ut styret og ansette en leder med strengt fokus på taktikk og disiplin. Det hadde en enorm effekt og allerede året etter var City igjen å finne i The Championship. Her fortsatte oppgangen og snart var klubben igjen å finne i Premier League, men det hadde kanskje gått fortere enn klubben faktisk kunne takle, for etter bare en eneste sesong i Premier League var det nok en gang slutten på de beste selskap. City byttet umiddelbart manager og etter en sesong med nesten fullt overskudd på poengkontoen rykket klubben opp igjen etter kun en eneste sesong i The Championship.

Ny stadion, gamle rivaler og penger på konto

Med Manchester City tilbake i toppklassen og den nybygde City of Manchester Stadium klar, så fremtiden plutselig lys ut etter over 20 år med nedgangstider og skuffende resultater. City etablerte seg stabilt midt i ligaen, utenfor fare for nedrykk, men også svært langt fra toppen og tilgang til Europas lovede land. Mot slutten av 00-tallet var klubbens økonomi igjen blitt ustabil og det ble nok en gang sådd tvil om klubbens sjanser til å overleve som fotballklubb. Citys eiere reagerte raskt og la klubben ut for salg med håp om en overtakelse som kunne legge grunnlaget for en trygg fremtid for klubben og dens mange fans som hadde vært gjennom så mye de siste tre tiårene.

I 2008 kom den store redningen i form av Abu Dhabi United Groups kjøp av Manchester City. Målet var å gjøre klubben til en storklubb igjen og gi folk de fotballopplevelsene de hadde lengtet etter så lenge. De nye investorene handlet raskt og snart ble ligaens overgangsrekord brutt da eierne la over 30 millioner pund på bordet for Real Madrids unge superstjerne Robinho. Kjøpet ga ikke stor effekt den første sesongen, men da det i etterkant ble brukt over 800 millioner DKK på spillere som Carlos Tevez, Emmanuel Adebayor og Kolo Touré, begynte det virkelig å skje noe. Klubben var i ferd med å etablere seg som en maktfaktor i engelsk fotball slik den ikke hadde vært på mange år. Klubben avsluttet sesongen på femteplass, men beviste at du absolutt ikke kunne avskrive dem i toppklassen.

Mesterskap i siste sekund og jakten på større triumfer

I 2012 hadde Manchester City en gylden sjanse til å vinne mesterskapet for første gang på 44 år. Alt Manchester City trengte var en seier over Queens Park Rangers hjemme på Etihad Stadium. Presset var enormt da et nederlag eller uavgjort ville få mesterskapet til å avslutte på Old Trafford over hele byen. Etter hvert som kampen utviklet seg viste City større og større nervøsitet i kampen og da kampen var ferdig med de 90 minuttene var stillingen 1-2 til QPR, til tross for å ha spilt nesten hele halvdelen i undertall. Dommeren la til fem minutter til kampen og Dzeko scoret allerede i det første ekstraminuttet og Citys tro var gjenopprettet. To minutter senere brøt stadion ut i jubel da Agüero behendig chippet QPRs forsvar til 3-2 i det som må være et av de mest utrolige comebackene i ligaens historie. Herfra fortsatte byen å være dominerende i ligaen, og det ble deretter mesterskap i 2014, 2018 og 2019.

Vil du bli med Manchester City da de tilbyr fotball i verdensklasse og unike fotballopplevelser i jakten på den neste tittelen og europeiske eventyret. Ta en fotballtur til Manchester City og få alt, direkte på stadion.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrert i Reisegarantifondet Nummer: 3350