Logo of Leeds

Fotballreiser til Leeds

Ta en fotballtur til Leeds U i byen Leeds og omegn. Stadionet Elland Road har en kapasitet på 38 000 tilskuere. Klubben spiller i den øverste engelske ligaen, Premier League. Med omtrent 800 000 innbyggere har byen Leeds og området rundt mange spennende severdigheter, attraksjoner og steder å oppleve.

Stadion

Elland Road

Fotballferier til Leeds – Leeds United FC

Leeds United er Leeds stolte fotballflaggskip som frem til tidlig på 00-tallet var kjent vidt og bredt i Europa. Etter dette forsvant klubben, det europeiske kortet og mens det internt har vært mye action i klubben, levde den for den store verden, en rolig tilværelse i skyggen av toppfotballen. Fotballklubben spiller hjemmekampene sine på Elland Road, et stadion med en kapasitet på 38.000 tilskuere. Kombiner dine sammenleggbare fotballopplevelser i Leeds med noen dager i nasjonalparken, Yorkshire Dales, en av Englands vakreste nasjonalparker. På den måten får du med deg litt av hvert når du passerer byen på fotballturen. Med sine cirka 800 000 innbyggere er Leeds en stor by som tilbyr et bredt spekter av aktiviteter og underholdningsmuligheter.

Grunnlagt som erstatning for tvangsoppløst klubb

Leeds United er en relativt ny klubb sammenlignet med mange andre klubber i Englands toppfotballrekker. Der det generelt er normalt for klubber å dateres tilbake til 1880- eller 1890-tallet, går historien for Leeds kun tilbake til 1919 da klubben ble grunnlagt kort tid etter slutten av første verdenskrig. Leeds United erstattet byens tidligere fotballflaggskip som bar navnet Leeds City, en klubb som hadde blitt tvangsoppløst tidligere i år på grunn av massive økonomiske problemer. I forhold til navngivningen av den nye klubben er det ukjent om eierne kikket litt sørover til Manchester for inspirasjon til navnet. Manchester er hjemmet til klubbene City og United, så man kan bli fristet til å tro at de så mot United da de skulle finne på det nye navnet. Uansett, Leeds har både City og United som en del av historien.

Don Revie som skapte eventyret om Leeds United

Klubbens beste periode begynte med utnevnelsen av den tidligere Leeds United-fotballspilleren Don Revie som klubbens manager. I løpet av de neste 13 årene skulle han spille en sentral rolle i klubbens fotballreise fra en nordengelsk divisjonsklubb til toppen av Europa. Da Revie tok over som manager i klubben, sto klubben overfor et katastrofalt nedrykk til 3. beste lag og det var ingen utsikter til store fotballopplevelser i Nord-England, men en seier i den siste kampen sikret klubbens overlevelse. Noen år senere hadde manageren skapt et så slagkraftig lag at også opprykk til beste fotballiga, 1. divisjon, ble en realitet. Herfra begynte det å gå veldig bra for allerede i den påfølgende sesongen, som ble avsluttet i 1965, lå Leeds i teten og resultatet ble en 2. plass, noe klubben må ha vært bitter på, for det var kun med et bedre mål. score at rivalene fra Manchester United hadde erobret ligatrofeet.

Som om det ikke var vanskelig nok for klubben å bli slått på målstreken av Manchester United, måtte også den lille klubben, som etter hvert hadde fått litt respekt, tape i årets FA-cupfinale, der tapet ble 1- 2 til Liverpool på Wembley. Den første sesongen i den beste fotballserien og klubben hadde både snublet nærme mesterskapet og vært i en FA-cupfinale. Optimismen blomstret og skuffelsene ble raskt erstattet av sulten etter å gå hele veien og vinne trofeene.

Den påfølgende sesongen utviklet seg noe på samme måte som forrige sesong ved at de nok en gang måtte se seg selv bli nummer to i ligaen og i tillegg måtte erkjenne en kombinert exit fra Inter City Fairs Cup som var forløperen til det senere UEFA Kopp. men klubbens fans hadde for første gang foretatt fotballturer til kontinentet for å følge de lokale heltene. Til finalen hadde klubbens karismatiske trener bedt Leeds brannvesen om å oversvømme banen i forkant av den andre etappen mot spanske Real Zaragoza. Det gjorde han for å hindre de spanske teknikerne i å utvikle spillet sitt slik at de fysisk sterke Leeds-spillerne bare fikk overtaket. Det holdt imidlertid fast på ideen og totalt sett måtte klubben innrømme et semifinaleterlag til den spanske klubben.

Fotballopplevelser på det europeiske fastlandet

Men Leeds var på ingen måte ferdig med å spille med musklene, for selv om det året etter bare resulterte i en mer beskjeden 4. plass i ligaen, tok klubben seg også til semifinalen i FA-cupen og finalen i ligaen. Inter City Fairs Cup, hvor klubbens supportere igjen måtte på fotballreiser til fastlands-Europa. I finalen møtte de supermakten i form av kroatiske Dinamo Zagreb. De enestående resultatene over tre sesonger hadde imidlertid ikke gitt et eneste trofé og klubbens styre bestemte at det var på tide å investere ytterligere i nye spillere for å flytte klubben opp til neste nivå. Dette gjorde at det var store fotballopplevelser i vente for klubbens fans på Elland Road. Oppgraderingen ble imidlertid ingen suksess på den nasjonale scenen, hvor klubben vant ligacupen som periodens første trofé.

I Europa gikk det mye bedre og nok en gang var Leeds blant de siste gjenværende lagene i forløperen til UEFA-cupen. Finalen ble spilt over to kamper hvor Leeds, etter to tette kamper mot ungarske Ferencvarosi, kunne løfte cupen etter en sammenlagtseier på 1-0. For en gangs skyld ble de av klubbens fans som hadde dratt på fotballreiser til Europa belønnet med unike fotballopplevelser.

Etter å ha vunnet Inter City Fairs Cup i 1968, bestemte klubbens manager seg for å fokusere på å vinne ligaen, hvor klubben hadde sikret seg to andreplasser og en fjerdeplass de foregående årene. Strategien fungerte og sammen med en solid innkjøpspolitikk løftet klubben mesterskapet hjem til Elland Road sommeren 1969 etter uavgjort mot Liverpool på Anfield. Tidlig på 1970-tallet fortsatte det nordengelske laget fremgangen og blant de største resultatene var nok en triumf i Inter City Fairs Cup, men også i Europacupen og Cupvinnercupen skapte laget flotte resultater. Etter 13 år i stillingen som manager ble Don Revie utnevnt til manager for England og en epoke var over.

Krisen på 00-tallet og veien tilbake til toppen

Det gikk bra for klubben på slutten av 1990-tallet, men Leeds på den tiden var en klubb som likte å bruke mye penger og det kunne ses i regnskapet. Tidlig på 00-tallet hadde klubben en stor gjeld og det var derfor essensielt at den kvalifiserte seg til Champions League for å betale ned den voksende gjelden. Mange spillere ble solgt og klubbens resultater svingte kraftig. Til slutt endte det med at klubben ble nedrykket til nest beste lag i 2004. Med alle profilene borte og et lag bestående utelukkende av spillere de kunne signere på en gratis overgang, begynte en kamp for å overleve. Senere, etter å ha trukket fra viktige poeng, måtte klubben ta turen ned til League One for første gang i historien.

Klubben måtte da bruke flere år på å bygge hele klubben opp fra bunnen av og spille den harde veien tilbake til toppen som de tidligere hadde vært en del av. Fotballmiraklet dukket ikke opp på hele 16 år før den tidligere så suksessrike klubben var tilbake på den største scenen i engelsk fotball. Laget vant The Championship suverent og er nå klare for igjen å tilby fotballopplevelser i klassiske omgivelser på Elland Road. Skal du på fotballtur til Leeds?

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrert i Reisegarantifondet Nummer: 3350