Logo of Fulham

Fotballreiser til Fulham

Ta en fotballtur til Fulham FC i London og omegn. Stadionet Craven Cottage har en kapasitet på 25 700 tilskuere. Klubben er i den øverste engelske ligaen kalt Premier League. Med omtrent 9 millioner innbyggere har byen London og området rundt mange spennende severdigheter, attraksjoner og steder å oppleve.

Stadion

Craven Cottage

Aktuell turnering

Fotballferier til London – Fulham FC

Føl det historiske jaget når Fulham går på banen i Englands hovedstad, London. I den sentrale delen av byen finner du områdene Fulham og Hammersmith der Premier League-klubben hører hjemme. Den lille London-klubben spiller hjemmekampene sine på gamle Craven Cottage stadion, som har plass til 25 700 tilskuere. Din fotballopplevelse i Fulham kan enkelt kombineres med noen dager i Greater London Area slik at du har tid til å utforske byen, som har ca. 9 millioner innbyggere. Du vil alltid finne noe å gjøre i London, siden det er et bredt spekter av aktiviteter, severdigheter og underholdningstilbud.

Londons eldste profesjonelle fotballklubb

Fulham ble grunnlagt i 1879, men klubben fikk ikke egen stadion før Craven Cottage sto ferdig ved bredden av Themsen i 1896. Navnet kom fra en jakthytte som var bygget på stedet ca. 100 år tidligere. Med stadion forsvant alle spor etter den gamle hytta, men da de valgte å døpe stadion Craven Cottage beholdt de også litt av lokalhistorien. Craven Cottage har vært Fulhams hjemmebane helt siden åpningen i 1896. I årene før klubben fikk egen stadion måtte klubben flytte mellom ulike fotballbaner i nærområdet, men kvaliteten var svingende og det var vanskelig for de klubb for å etablere seg. Som et eksempel ble en av fotballbanene som klubben spilte på populært kalt «slampytten», et navn som gir en indikasjon på forholdene spillerne måtte befinne seg i.

Fulhams fotballreise mot toppen har vært lang og at klubben skulle bli en nærmest integrert del av landets beste fotballiga, det var ikke mye som pekte i retning, verken i starten, eller gjennom klubbens lange historie. Fulham har spilt i den øverste engelske ligaen i 27 sesonger gjennom sin nesten 145 år lange historie. De fleste sesongene ble spilt i lavere ligaer som første, andre og tredje divisjon. Dermed har klubben spilt i alle fire divisjoner som generelt er anerkjent som profesjonelle på engelsk. Den lange reisen mot å bli en etablert klubb i landets toppsjikt har bydd på mange opp- og nedturer. Nedturene beskrives best i de mange nedrykkene klubben har opplevd, mens oppturene kom i form av opprykk, deltakelse i en UEFA-cupfinale og seier i UEFA Intertoto Cup.

Fulham og de mange rivalene

I sin historiske reise gjennom divisjonene har Fulham samlet mange rivaler og det er nesten sikkert at uansett hvilken divisjon London-laget måtte være i, vil det alltid være minst én rival på samme rad. Den mest lokale av Fulhams rivaler er toppklubben Chelsea F.C. som faktisk også ligger i Fulham-området og kun ca. to miles fra Craven Cottage. Noen av de andre rivalene inkluderer Queens Park Rangers, en annen London-klubb som i likhet med Fulham beveger seg litt rundt i divisjonene. Rivaliseringen mellom disse to klubbene ble ikke mindre av at Fulham mellom 2002 og 2004 måtte spille sine hjemmekamper på QPRs hjemmebane, Loftus Road, da Craven Cottage gjennomgikk en omfattende renovering i perioden. QPR og Chelsea er imidlertid ikke de eneste rivalene, da klubber som Brentford, Gillingham og Crystal Palace også er rivaler til Fulham, og spesielt rivaliseringen med Brentford fikk et nytt kapittel da de to klubbene møtte hverandre i opprykksfinalen. til Premier League sommeren 2020. Her var det som kjent Fulham som tok seieren og sikret seg en plass i landets fineste fotballrekker, mens Brentfords danske manager Thomas Frank måtte se sensasjonen utebli på Wembley.

Tilbake i Premier League finner vi i tillegg til Chelsea også Crystal Palace på listen over rivaler. Rivaliseringen mellom de to klubbene er ikke den mest dødelige, men hvis du er interessert i en engelsk fotballfest og en intens atmosfære på klassiske engelske stadioner, så er det definitivt ingen dårlig idé å gå innom Craven Cottage eller eller Selhurst Park når det er en lokal kamp. Det er kanskje ikke de største fotballopplevelsene som venter deg, men intensiteten og den elektriske stemningen på tribunen gjør kampene til en unik og intens opplevelse.

Fulhams vei fra ikke-eksisterende til UEFA-cupfinalen

På 1990-tallet var Fulham så nær død og gravlagt som en fotballklubb sannsynligvis vil komme som en fotballklubb. I 1996 traff klubben sitt laveste nivå i nyere historie da det kun var blitt 17. plass i engelsk 3. divisjon (4. beste rekke). Klubben fikk en ny eier og sakte begynte klubben å gå frem ett skritt av gangen. I 1999 var klubben tilbake i nest beste rekke etter å ha vunnet 2. divisjon og oppgangen så ut til å ta ingen ende da klubben allerede i år 2000 igjen havnet på førsteplass og både kunne kåres til mesterskapsvinnere og feire direkte opprykk til Premier League. På drøye fem år hadde den lille London-klubben klart å rykke seg hele veien fra bunnen av 4. divisjon til Premier League.

Etter dette hadde laget en del år med gode plasseringer på øvre halvdel av tabellen, men akkurat da man trodde gassen var i ferd med å renne ut av ballongen, kvalifiserte klubben seg til Europa League gjennom FA-cupen i 2009 I Europa var klubben ustoppelig og den ble 2. plass i gruppe E med Roma, Basel og CSKA Sofia. Klubben slo deretter Shakhtar Donetsk før Juventus ble sendt i et av de mest historiske og fengslende dramaene da 1-4 ble omgjort til en 5-4-seier på Craven Cottage. Etter dette ga klubben sine fans ytterligere fotballopplevelser med seire over VfL Wolfsburg og Hamburg SV før de til slutt tapte mot spanske Atletico Madrid i finalen. Fulhams Europa League-eventyr er klubbens største resultat noensinne, og daværende manager Roy Hodgson ble kåret til sesongens manager med den største margin noensinne for sine prestasjoner med de relativt få midlene han hadde til rådighet.

Fremtiden til klubben fra Hammersmith

Fulham F.C. har vunnet mange hjerter rundt om i verden opp gjennom årene og etter at de rykket opp til Premier League i 2018 og 2020 og dermed har fortsatt sin rolle som et heislag, har de bevist at de fortsatt er en solid del av engelsk fotball for så vidt . Uansett om du ønsker å oppleve Fulham i toppklassen eller i The Championship, husk at det alltid er intense kamper som venter på Craven Cottage, for klubben har den rivaler i alle rekker. Dra til London og utforsk byen, få en fotballopplevelse på kanskje den mest historiske stadion i England, og kom hjem med en flott fotballopplevelse i sekken. Kontakt oss for å høre mer om mulighetene for fotballreiser til London. Fulham venter!

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrert i Reisegarantifondet Nummer: 3350