Logo of Everton

Fotballreiser til Everton

Ta en fotballtur til Everton FC i byen Liverpool og omegn. Stadionet Goodison Park har en kapasitet på 39 414 tilskuere. Med rundt 1,5 millioner innbyggere har byen Liverpool og omegn mange spennende severdigheter, attraksjoner og steder å oppleve.

Stadion

Goodison Park

Aktuell turnering

content image

Fotballferier til Everton/Liverpool – Everton FC

Liverpool-klubben Everton har en lang og troverdig historie bak seg, til tross for rollen som den lille klubben i byen på Meyseyside. Sammen med erkerival Liverpool F.C. klubben tegner den lokale fotballscenen i Liverpool i Englands nordvestlige hjørne. Fotballklubben tilhører Everton-området. Laget spiller hjemmekampene sine på Goodison Park stadion, som har plass til 39 414 tilskuere. Kombiner din sammenleggbare fotballopplevelse med noen dager på Merseyside som dekker Liverpool og omkringliggende byer ved elven Mersey. Byen inkl. Merseyside har ca. 1.5 millioner innbyggere og tilbyr et bredt spekter av aktiviteter, attraksjoner og underholdningsmuligheter.

Klubben som begynte på Anfield

Everton er den «lille» klubben i byen Liverpool nord-vest i England. Klubben har stort sett vært en del av den beste engelske fotballigaen siden den gang, da klubben kun har tilbrakt fire sesonger utenfor landets beste fotballiga. En prestasjon som fortsatt er rekord for engelsk fotball. Det er uten tvil en klubb med en stolt historie, og det viser også klubbens ni fotballmesterskap, fem FA-cuper og ni triumfer i Charity Shield-kampene.

Everton har invitert sine mange fans innenfor for fotballopplevelser i over 143 år og i dag jakter de årlig på plassene i Europa League og Champions League, men uflaks har gjort at sesong etter sesong må klubben se seg selv havne like utenfor det viktige. europeiske steder. Vil du være med på jakten på klubbens neste store triumfer, ta en fotballtur til Liverpool og støtt de blå i jakten på fortidens storhet.

Everton ble grunnlagt i 1878 og er dermed 14 år eldre enn sine rivaler fra Liverpool, som også holder til i Everton-distriktet. I 1882 flyttet Blues inn på det nybygde Anfield stadion på Stanley Park, hvor klubben skulle spille de neste 10 årene. Ni år senere i 1891 vant klubben sitt første mesterskap og det eneste som vant på datidens hjemmebane, Anfield. Året etter havnet klubbens ledelse i en stor diskusjon med eieren av Anfield stadion om prisen for å leie stadion. Everton krevde på den ene siden en lavere husleie fordi prisen hadde økt jevnt hvert år, mens Anfield-eieren ønsket at klubben skulle betale mer ettersom interessen for klubben økte, noe som resulterte i flere fans på stadion.

Konflikten eskalerte til en slik grad at klubben trakk seg fra Anfield og i stedet flyttet, en drøy kilometer over Stanley Park, til klubbens nåværende hjemmebane, Goodison Park. Stridene endte imidlertid ikke her for Anfields eier, som var tidligere styremedlem i Everton F.C. forsøkte i ettertid å overta klubbens gjenstander i form av farger, logo, ligaposisjon og kampprogram. Med andre ord, stort sett alt klubben hadde bortsett fra styret og spillerne. Forsøket ble forhindret av fotballforbundet og den rasende Anfield-eieren grunnla i stedet fotballklubben Liverpool F.C. som siden 1892 har hatt sin hjemmebane på Anfield. Den stygge konflikten skapte en sterk rivalisering mellom de to Liverpool-klubbene helt fra starten. I dag er de alltid intense kampene mellom Everton og Liverpool kjent som «The Merseyside Derby».

Etter å ha vunnet FA-cupen i 1984, var større resultater rett rundt hjørnet for de blå fra Meyseyside. En av de største triumfene skjedde den påfølgende sesongen da Everton, som FA-cupvinnere, gikk inn i "UEFA Cup Winners Cup". Her gikk klubben hele veien og slo blant annet Bayern München før Rapid Wien ble satt til veggs i finalen. Det var forøvrig i samme måned at den andre Liverpool-klubben var involvert i stadionkatastrofen på Heysel, hvoretter engelsk fotball ble ekskludert fra europeisk deltakelse de påfølgende årene. Det var ikke bare i Europa at klubben hadde suksess, for i den hjemlige ligaen vant laget sitt første mesterskap på 15 år da klubben solid satte konkurransen til veggs. Det var spesielt at mesterskapet kom hjem med hele 13 poeng ned til erkerivalene fra Liverpool på 2. plass.

Imidlertid var det ingen flere internasjonale fotballturer for klubbens fans, da alle lag hadde blitt utestengt fra Europa etter katastrofen på Heysel. Til tross for at det nok en gang hadde kommet noe i veien for Everton i en av klubbens sterkeste perioder, fortsatte klubbens dominans i ligaen. Dette betydde at klubben kunne løfte seriepokalen nok en gang og så langt siste gang i 1987.

Den gylne Everton-perioden på 1980-tallet

I løpet av tiårene hadde klubben vunnet en rekke mesterskap og cuptitler, men hver gang klubben hadde vært på toppen og tatt tronen som Englands beste fotballag, hadde ligaen blitt avbrutt på grunn av verdenskriger og andre internasjonale konflikter. På 1980-tallet var det imidlertid ingenting i veien for at klubben kunne gå hele veien og en god periode utviklet seg til det beste i klubbens historie med to mesterskap, en FA-cup, flere Charity Shields og klubbens eneste europeiske triumf så langt. 

Nok en jakt på storhet for Everton

I løpet av 90-tallet falt klubben lenger og lenger ned på tabellen og klubbens storhetstid var langt unna. De eneste trofeene klubben løftet hjem til Goodison Park i løpet av perioden var en FA-cup og et veldedighetsskjold i 1995. I 2002 ble krisen så stor at klubben vippet på kanten av nedrykk og manageren som kom inn for å styre. lag borte fra den truende derouten kalt David Moyes, en skotte som skulle få laget i orden og lede dem fremover som fast inventar i øvre halvdel av ligaen. I Moyes sin første gang sikret han både klubben en 7. plass i ligaen, som var klubbens høyeste på 7 år, og solgte supertalentet Wayne Rooney til Manchester United for en rekordsum på 28 millioner pund.

De påfølgende årene investerte klubben massivt i nye spillere og Moyes slo flere rekorder ved blant annet å hente inn Marouane Fellaini. Resultatet viste at Everton tok seg helt til FA-cupfinalen i 2009, hvor de ble slått av stjernene fra Chelsea. Moyes forlot Goodison Park etter 10 år som leder av klubben da Manchester United tilbød stillingen som etterfølger til en annen populær skotte.

Under forskjellige managere fortsatte Everton som en klubb som tidvis kvalifiserte seg for Europa og noen ganger kom med ganske gode resultater, selv om det var veldig vanskelig å produsere de virkelig store resultatene. Klubben hentet inn den italienske stjernesjefen Carlo Ancelotti i desember 2019 og håpet er at han kan bringe klubben tilbake til fortidens suksess. Sammen med den talentfulle troppen blandet med sterke erfarne krefter er Everton klare for å jage drømmen igjen. Fra 2023 er planen at klubben skal gi fansen fotballopplevelser på et splitter nytt stadion ved vannkanten i Liverpool. Det nye stadionet skal erstatte den over 100 år gamle Goodison Park stadion, som er en av de mest klassiske og historiske stadionene i England. Er du klar for å dra på fotballreise til den blå siden av Liverpool?

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrert i Reisegarantifondet Nummer: 3350