Logo of Crystal Palace

Fotballreiser til Crystal Palace

Ta en fotballtur til Crystal Palace FC i London og omegn. Stadionet Selhurst Park har en kapasitet på 25 500 tilskuere. Klubben spiller i den øverste engelske ligaen, Premier League. Med omtrent 9 millioner innbyggere har byen London og området rundt mange spennende severdigheter, attraksjoner og steder å oppleve.

Stadion

Selhurst Park

Aktuell turnering

Fotballferier til Crystal Palace, London – Crystal Palace FC

Klubben fra Londons sørlige forsteder spiller hjemmekampene sine på det nesten 100 år gamle Selhurst Park Stadium, som har en kapasitet på 25.500 tilskuere. Klubbens største rivaler er de lokale klubbene Brighton & Hove Albion samt Charlton Athletic og Millwall, til disse kampene er det alltid garanti for fulle tribuner og høy intensitet på tribunen. Du kan kombinere fotballturen til London med massevis av severdigheter, kultur, intenst natteliv og en rekke aktiviteter for alle aldre, året rundt, innendørs og utendørs.

Verdens eldste profesjonelle fotballklubb, ikke sant?

Navnet Crystal Palace kommer fra en gigantisk glassbygning som nesten kan forveksles med et palass av skinnende krystaller, som i 1854 ble flyttet fra Hyde Park i sentrum til forstaden Crystal Palace nær Croydon. Det ble etablert en park rundt den ombygde bygningen, som kom til å hete Crystal Palace park, og med det enorme nye området, som garantert ville trekke mange mennesker til utstillinger og messer, bestemte kommunen seg for å gi hele området navnet Crystal Palace. Det gjorde de og selv om bygningen ble ødelagt i en brann i 1936, har området i bydelen Selhurst dermed beholdt navnet sitt, Crystal Palace, som også er navnet på fotballklubben.

Fotballklubben ble offisielt stiftet i 1905 og er dermed ikke blant de eldste fotballklubbene i England, hvor mange ble stiftet på 1870- og 1880-tallet, men før dagens klubb ble stiftet var det en annen klubb med samme navn. Klubben var imidlertid en amatørklubb og det var ingen forbindelse mellom den profesjonelle klubben i dag og den gamle amatørklubben. Siden den gang har historikere funnet forbindelser mellom den gamle klubben og den nye både når det gjelder eierskap og sponsorer. I tillegg spilte begge klubbene sine hjemmekamper på fotballbanene som tilhører det enorme Crystal Palace utstillingsbygg som er nevnt tidligere. Oppdagelsene har fått klubben til å undersøke muligheten for å endre klubbens offisielle stiftelse fra 1905 til 1861, en endring som ville gjøre klubben til verdens eldste profesjonelle fotballklubb.

Profesjonell klubb i nye omgivelser

Før første verdenskrig brøt ut ble FA-cupfinalene spilt på Crystal Palace Stadium, men ingen klubber hadde hjemmebane på stadion, som ellers hadde fine rammer tiden tatt i betraktning. Lokale bedrifter gikk sammen for å gjenskape den gamle amatørklubben Crystal Palace som en profesjonell klubb, og i 1905 flyttet den nye profesjonelle klubben inn på Crystal Palace Stadium hvor de hadde hjemmebane frem til starten av første verdenskrig. I forbindelse med krigen ble klubbens stadion overtatt av hæren, som måtte bruke fasilitetene, noe som tvang klubben til å spille på forskjellige stadioner i nærområdet. Etter krigen flyttet klubben til Croydon litt lenger sør hvor en klubb nettopp var blitt oppløst slik at de kunne overta stadionet deres. Klubben spilte her i en årrekke før klubben bestemte seg for å bygge Selhurst Park, som har vært klubbens hjemmebane siden.

Etter andre verdenskrig begynte litt av en fotballreise for den lille forstadsklubben. Først måtte du ta hele turen til bunnen av engelsk fotball i form av fjerde beste lag, men du tok også hele turen opp igjen. I 1962 hadde klubben akkurat rykket opp i tredje beste lag da de spilte vennskapskamp på Selhurst Park mot selveste Real Madrid, som til slutt vant kampen med sifrene 4-3. Real Madrid-kampen er en av de mest historiske i klubbens historie, både fordi det var første gang den spanske kongeklubben spilte kamp i London og fordi det ikke var hverdags at et av verdens beste fotballag passerte en mindre forstad. klubb. I 1969 hadde klubben kjempet seg gjennom divisjonene og var å finne i den øverste engelske fotballigaen.

90-tallets kamp om etablering i Premier League

Laget fra Selhurst hadde brukt en stor del av 70- og 80-tallet på å gå opp og ned divisjonene, men mot begynnelsen av 1990-tallet hadde klubben fått et godt grunnlag og linja ble lagt mot en vellykket periode med bl.a. spissen Ian Wright som senere skulle bli en stjerne i Arsenal, en annen London-klubb.

I 1990 kjempet Crystal Palace hele veien til finalen i FA-cupen hvor de fikk et 3-3 resultat hjem mot gigantene fra Manchester United, men dessverre for den lille klubben måtte de tape med et 0-1 tap i retur etappe. Suksessen fortsatte imidlertid til tross for nederlaget og allerede året etter kunne klubben feire sin beste ligaplassering noensinne da det ble tredjeplass. Skuffelsen var imidlertid stor da rekordposisjonen ikke ga tilgang til Europa på grunn av Liverpools engasjement i stadionkatastrofen på Heysel stadion i Belgia noen år tidligere.  I 1995 ble klubben igjen nedrykket til nest beste lag, men det var ikke bare på grunn av dette at klubben tiltrakk seg overskrifter og en delvis europeisk berømmelse, nei, det var heller Eric Cantonas legendariske flyspark mot Crystal Palace-supporter Matthew Simmons, som flere ganger i løpet av kampen hadde fornærmet Manchester United-stjernen. Episoden fikk Matthew Simmons utestengt fra Selhurst Park på livstid, mens Cantona, i tillegg til det røde kortet, også måtte møte en voldsdom bestående av 120 timers samfunnsstraff.

Fra overlevelse til etablert Premier League-lag

Klubben måtte tilbringe to år i andrelaget fra 1995 til 1997 hvor klubben klarte å slå Sheffield United i sluttspillfinalen på Wembley, men det skulle ennå ikke være slutten på klubbens fotballreise mellom divisjonene. Etter bare ett eneste år i Premier League måtte de nok en gang si farvel til en annenrangs tilværelse. Først i 2004, etter en rekke mørke år i bunnen av mesterskapet og økonomiske problemer, klarte klubben å rykke opp etter en sluttspillseier over West Ham. Men akk, klubben gikk ned igjen året etter og mørke skyer samlet seg over Selhurst Park hvor det ikke var mange fotballopplevelser å få.

Først i 2013 var klubben tilbake i Premier League etter et fravær på åtte sesonger. Gleden var stor og det samme var optimismen etter at klubben de siste årene hadde vaklet på randen av kollaps. Klubben fra de sørlige forstedene har klart å holde seg i Premier og League siden 2013 og må etter hvert regnes som et etablert midtbordslag i den beste engelske ligaen. Etter en kavalkade av managere fant klubben i 2017 Roy Hodgson som etter en god tur rundt i Europa, inkludert en tur til København som manager for F.C. København i 2000, tiltrådte stillingen som manager i klubben. Roy Hodgson er født og oppvokst i Croydon, så det er en mann med god lokalkunnskap som i 2021 leder spillere som Andros Townsend, Wilfried Saha, Mamadou Sakho og Christian Benteke rundt i Selhurst Park. Ønsker du å følge Crystal Palaces vei mot en plassering i øverste halvdel av Premier League, så ta en fotballtur til London som i tillegg til fotballopplevelser i særklasse også byr på kultur, severdigheter og opplevelser for alle.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrert i Reisegarantifondet Nummer: 3350