Logo of Arsenal

Fotballreiser til Arsenal

Ta en fotballtur til Arsenal FC i London og omegn. Emirates Stadium har plass til 60 260 tilskuere. Klubben er i den øverste engelske ligaen kalt Premier League. Med omtrent 9 millioner innbyggere har byen London og området rundt mange spennende severdigheter, attraksjoner og steder å oppleve.

Stadion

Emirates Stadium

Våpenfabrikken som ble en tradisjonell klubb

Fotballklubben, som kan feire sin 135-årsdag i 2021, ble grunnlagt i 1886 av arbeidere ved en våpenfabrikk litt øst for London sentrum. Klubben har sitt opphav med navnet Dial Square, men ettersom navnet ikke knyttet en historie eller et bestemt område til fotballaget, valgte de å endre navnet etter kun én måned. Klubbens navn ble Royal Arsenal. Senere ble klubben kalt Woolwich Arsenal før den flyttet over byen fra Woolwich til Nord-London, tok Highbury som hjemmebane og ble døpt med sitt nåværende navn, Arsenal FC.

I dag er det klart at Arsenal er en klubb full av historie. Hvis du drar på en av våre fotballturer til Arsenal, vil klubbens historie treffe deg så snart du ankommer t-banestasjonen «Arsenal». Stasjonen er også den eneste t-banestasjonen i London som er oppkalt etter en fotballklubb, og her blir du møtt av blant annet blomsterpotter med kanoner i. I varebutikken ved stadion, navnet "The Gunners" pryder veggene og inne på selve stadion vises klubbens logo stolt frem og mest sentral her er nettopp kanonen som er blitt synonymt med klubben.

Highbury – mer enn et stadion

Fram til 2006 spilte klubben sine hjemmekamper på legendariske Arsenal Stadium, eller Highbury som det ble kalt på folkemunne, som i løpet av nesten 100 år banet vei for noen av de største kampene Arsenal har spilt. Mot slutten av 90-tallet ble klubben nektet å utvide Highbury ytterligere og det ble derfor startet planene om å bygge et nytt stadion i Islington, kun én kilometer fra den gamle stadion. Da Highbury stengte portene for siste gang sommeren 2006, ble en stor del av stadion revet, men den berømte klokken fra South Stand fikk nytt liv utenfor det nye Emirates Stadium og en del av de fredede øst- og vesttribunene. ble reddet og bygget om til leiligheter uten å skade bygningenes eksteriør. I dag er Highbury Square definitivt verdt et besøk hvis du har fulgt Arsenal i mange år fordi sporene etter Highbury er tydelige. Der banen var er det nå en park og det er boliger der de historiske tribunene en gang sto. Ta en tur gjennom området hvis du er interessert i klubbens historie, for de fredede øst- og vestvendte tribunene er vakkert integrert i den moderne boligen. Emirates er mindre enn en kilometer fra gamle Highbury, så det er bare en kort omvei.

Det var også på Highbury du første gang så spillere som Robert Pires, Dennis Bergkamp og Cesc Fàbregas dukke opp i den engelske Premier League. I dag er disse spillerne blant mange som nå kan kalle seg legender i Arsenal. Legenden over dem alle er imidlertid franskmannen Thierry Henry, som i løpet av sin Arsenal-karriere scoret hele 228 mål på 377 kamper. En prestasjon som senere gjorde at han fikk en statue utenfor Arsenals nye stadion, Emirates stadion, og det var til tross for at hans siste opphold i Arsenal ikke var den forventede suksessen.

Klokken som gjorde Arsenal historie

"The Arsenal Clock" har vært synonymt med klubben siden stadionklokken ble flyttet fra North Stand til South Stand på daværende Highbury Stadium i 1935. Etter flyttingen av klokken ble South Stand kalt "The Clock End" og forble slik i flere tiår der klokkens nå lange historie ble assosiert med klubbens suksess og Highburys legendariske status blant klubbens fans. Selv i EA Sports sitt årlig utgitte FIFA-spill, fikk "The Clock End" og klokken alltid en grundig introduksjon, slik at det som spiller aldri var noen tvil om at Highbury var legendarisk, og kjernen i det hele var sørtribunen der klokken satt høyt over de entusiastiske fansen. «The Clock End» var, sammen med Liverpools «The Kop»-stand, blant de mest elskede endetribunen i Storbritannia.

Da Arsenal forlot Highbury Stadium til fordel for det nybygde Emirates Stadium i 2006, ble det bestemt at den ikoniske klokken selvfølgelig skulle flyttes til klubbens nye hjem. I juli måned 2006 ble ca. 2 måneder etter sesongslutt ble klokken sakte løftet fra Highburys "Clock End"-tribune og fraktet til det nærliggende Emirates Stadium. Gjennom en operasjon på over ni timer ble klokken heist på plass, men denne gangen ikke inne på stadion, men utenfor. Grunnen til at klokken ble satt opp utenfor stadion var at klokken var for liten til å bli sett av alle tilskuerne inne på stadion, som var mye større enn Highbury. De hadde imidlertid stor respekt for klokkens historie, så de plasserte den i retning av den gamle og nyrevede «Clock End»-tribunen fra Highbury. Dette er gjort for å hylle klokkens, tribunene og Highburys lange historie som kjernen i historien om Arsenals vei fra en arbeiderklasseklubb til Europas topplag.

Men det er selvfølgelig ikke slutten på historien om Arsenals ikoniske klokke. Både klubb og fans ble raskt enige om at den berømte klokken manglet inne på stadion, det var som om historien manglet på den nye store stadion. De jobbet hardt for å finne en god løsning og det var å lage en større kopi av den klassiske stadionklokken og legge den opp under taket slik at alle kunne

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrert i Reisegarantifondet Nummer: 3350