Fotballferier til Manchester - Manchester United F.C.
Det må være et snev av ærefrykt i spillertunnelen når Uniteds største stjerner løper på banen på «Theater of Dreams» som legendariske Old Trafford Stadium, med kapasitet til 75 957 tilskuere, heter. Over tid har klubben vunnet ligaen 20 ganger, FA-cupen 12 ganger og Champions League tre ganger, noe som gjør klubben til en av de mest suksessrike i Europa. Kombiner din sammenleggbare fotballtur med noen dager i Nord-England, som i tillegg til storbyene Manchester og Liverpool, også byr på vakre nasjonalparker, livlig natteliv og aktiviteter for alle aldre.
Sir Bobby Charlton og Drømmenes Teater
Manchester United og klubbens verdensberømte stadion har blitt synonymt med enorme fotballopplevelser og historiske prestasjoner som har gitt klubben berømmelse over hele verden. Stedet for triumfene har blitt kalt Old Trafford siden 1909, som ligger i området med samme navn. På et tidspunkt var opplevelsene på den legendariske stadion så store at Sir Bobby Charlton kalte det «Theatre of Dreams» og det er et navn som har holdt seg fast siden og indirekte lagt press på klubbens spillere til å prestere over nivå.
Og over nivået ble kampen spilt i Manchester, fordi triumfene har regnet ned over klubben i nesten 70 år og gjort den til en av kontinentets mestvinnende klubber. Hvis du vil ha en av disse fotballopplevelsene som setter seg på sjelen, må veien kanskje gå forbi Manchester og Old Trafford. Men hvor kommer klubben fra og hva har de oppnådd i sin strålende historie som startet helt tilbake i 1878 under navnet "Newton Heath LYR F.C."
Togfabrikkens fotballag som ble til Manchester United
I 1878 ble klubben grunnlagt av metallarbeidere ved den lokale togfabrikken i utkanten av industribyen Manchester. De første 15 årene var ikke klubben så mye mer enn en fritidsaktivitet for arbeiderne og kampene var som regel mot andre ansatte ved fabrikken eller andre lag fra andre togfabrikker i den nordlige delen av landet. Det var først etter at klubben hadde blitt semi-profesjonell i 1892 og bygget opp en gjeld på nesten 3.000 pund (300.000 pund i dag) at en gruppe investorer gikk inn med en god slump penger for å få en avgjørende innflytelse på driften. Den første endringen var klubbens navn, hvor sporene etter togfabrikken ble fullstendig fjernet og erstattet med det noe bedre klingende navnet, Manchester United i 1902.
Som mange av dagens toppklubber begynte eventyret eksemplarisk med opprykk til toppklassen i 1906, etterfulgt av klubbens første mesterskap i 1908 og FA-cupen i 1909. Det gikk bra vest i Manchester og allerede noen år senere United. kunne legge til enda et mesterskap for porteføljen som bare kom til å bli større og større ettersom årene gikk. Etter sesongen byttet klubbens trener side og tok over tømmene i Manchester City, og det var derfor rivaliseringen allerede begynte.
Herfra begynte en lang periode uten særlig hell i sprayen for laget. På 1920-tallet ble det dermed nedrykk og United måtte etterpå spille tre sesonger i nest beste lag før de var tilbake i beste selskap. Det var imidlertid ikke det siste nedrykket klubben måtte forholde seg til, i denne perioden for allerede i 1931 var den gal igjen. Denne gangen førte også nedrykket dårlig økonomi med seg og i årene frem mot andre verdenskrig balanserte klubben på randen av kollaps. For United var det ikke helt verst da turneringen ble stoppet i begynnelsen av krigen. Til tross for krigens redsler, var det en styrket klubb som kom ut på den andre siden og ved roret sto en av klubbens første virkelige legender i lederstillingen, Sir Matt Busby.
Rop, skritt og retning – Busby kommer
Med Matt Busbys ankomst ble det også et farvel til underpresterende spillere og dårlige holdninger. Klubben trengte kontroll og det fikk han på rekordtid med 2. plasser tre år på rad fra 1947 til 1949. I løpet av 50-tallet ga det harde arbeidet resultater i form av klubbens første mesterskap på over 40 år og den underholdende og aggressive stilen av lek var noe media la merke til. Da klubben så vant ytterligere to mesterskap på rad, var media raskt ute med å døpe laget «The Busby Babes» på grunn av den lave gjennomsnittsalderen på bare 22 år. På 1950-tallet kjempet laget seg også inn i Europa, hvor de ble det første engelske laget som deltok i europacupen i 1967. Her slo de Anderlecht fra Belgia med hele 10-0, som fortsatt er klubbens største seier i en europeisk kontekst noensinne. Året etter fortsatte lagets strålende tempo i Europa og vårsesongens første europacupkamp var kvartfinalen mot Røde Stjerne i Beograd, en kamp som Manchester United vant. På vei tilbake til Manchester måtte flyet fylle bensin i München, men en snøstorm gjorde den operasjonen vanskelig. Pilotene måtte avbryte to startforsøk da flyet rett og slett ikke kunne få nok fart til å ta av fra den snødekte rullebanen. Det tredje forsøket viste seg å være dødelig da flyet fortsatte utover rullebanens lengde, pløyde gjennom et gjerde og et hus før det brøt midtveis og stoppet. Av de 44 om bord mistet 23 livet i ulykken, inkludert åtte Manchester United-spillere.
Ulykken rammet klubben hardt midt i en periode da klubben hadde et av de mest talentfulle lagene i fotballhistorien. De hadde i de foregående årene vunnet tre mesterskap, de var nær ved å vinne ligaen samme år og var forsvarende vinnere av Community Shield. De var også i semifinalen i Europacupen for andre år på rad da ulykken inntraff. Klubbens suksessrike manager Matt Busby overlevde München-krasjen og brukte de neste 10 årene på å gjenoppbygge laget med en ny generasjon talentfulle spillere. Med Busby ved roret klarte Manchester United å vinne mesterskapet i 1965 og 1967 i tillegg til å vinne FA-cupen i 1963 og til slutt vinne europacupen i 1968, 10 år etter ulykken. Matt Busby trakk seg som manager for klubben i 1969 etter å ha vunnet totalt 13 trofeer.
1986 - En skotsk fotballsensasjon treffer Old Trafford
I 1986 er en relativt ukjent manager ansatt i varmesetet i United. Frem til da har han oppnådd flotte resultater med beskjedne midler i den skotske klubben Aberdeen. Han het Alex Ferguson og skulle vise seg å være synonymt med United de neste 27 årene. Alex Ferguson skulle bringe klubben frem i de kommende tiårene som en av de beste og mest kjente klubbene i moderne historie. Et oppdrag som brakte store talenter og stjerner som Brian McClair, Ryan Giggs, Peter Schmeichel og David Beckham til klubben i perioden fra midten av 80-tallet til midten av 90-tallet. Et nytt stjernelag var i støpeskjeen og den nye manageren hadde noe stort på gang i Manchester United.
Det startet imidlertid ikke som torden og lyn for den skotske manageren og hans assistent som også hadde kommet til fra Aberdeen. Alex Ferguson tok over United i november 1986 etter at Ron Atkinson ble sparket på grunn av dårlige resultater. Klubben var nær nedrykk på det tidspunktet, men Alex Ferguson sørget for at klubben avsluttet sesongen på en 11. plass, langt unna nedrykksplassene. I 1989 avsluttet United igjen sesongen på en skuffende 11. plass i ligaen og den plasseringen hadde nesten kostet skotten hans videre karriere i klubben. Redningen ble en seier i FA-cupen over Crystal Palace året etter og etter det var det ikke mye som kunne stoppe fotballlokomotivet fra Manchester.
De nevnte stjernene var nå kommet og klubben var konsekvent blant de beste lagene i alle turneringene de deltok i og 1990-tallet bød på totalt fem mesterskap, fire FA-cuper, en ligacup, fem Community Shields, en UEFA Cup Winners Cup og et trofé i UEFA Champions League. Spesielt Champions League-finalen står som en av de største triumfene på 1990-tallet.
Finalen i 1999 ble spilt på Camp Nou i Barcelona og var mellom F.C. Bayern München og Manchester United som hadde Peter Schmeichel som siste høyborg. Turneringen hadde bydd på en tøff vei til finalen og allerede i gruppespillet hadde United møtt motstand i form av F.C. Barcelona og finalemotstanderne fra Bayern München. Det siste laget i gruppa var forøvrig danske Brøndby I.F, som hadde en av sine største fotballopplevelser i årets dynamittgruppe. I utslagskampene hadde Manchester United sendt de italienske storlagene Inter og Juventus ut i mørket. Starten var imidlertid langt fra optimal for Manchester-laget, som måtte klare seg uten midtbanedynamoene Paul Scholes og Roy Keane. I stedet måtte United stille med Nicky Butt og Jesper Blomqvist på midtbanen sammen med Ryan Giggs og David Beckham.
Flertallet av de over 90 000 tilskuerne på kampen hadde tatt en fotballtur til Barcelona og de skulle snart bli belønnet med et mål. Etter bare seks minutter var ballen bak Peter Schmeichel og Bayern var foran. Det var en posisjon som varte til de døende minuttene da kampen plutselig eksploderte i et av de største og siste comebackene i fotballhistorien. Bayern hadde dominert kampen i 89 minutter, men i det første minuttet av ekstraomgangene fikk Teddy Sheringham foten på en halvferdig Giggs-avslutning, og så var det likt, fra ingensteds. Noen minutter senere vant United et hjørnespark og da ballen traff Solskjær kunne han sette ned foten og feire det usannsynlige comebacket og klubbens første triumf i turneringen siden navneendringen til Champions League. Triumfen var bare en av totalt 38 som Alex Ferguson kunne feire som manager for klubben.
Jakten på fortidens styrke
Manchester United jager i dag fortidens styrke etter noen år med svingende resultater og et stort skifte i lederposisjonen. Med Ole Gunnar Solskjær i spissen er det nytt håp for en fremtid med flere mesterskap og flere eventyr i Europa. På lagkortet står flere store profiler som Marcus Rashford og Anthony Martial samt store talenter som blir spennende å følge. Ta en fotballtur til Manchester United og få en fotballopplevelse utenom det vanlige på drømmenes teater og bli en del av de røde djevlenes jakt på fordommenes kraft.