Fotballferier til Liverpool – Liverpool F.C.
Føl suset fra The Kop når Liverpool FC går på banen i arbeiderbyen Liverpool i Englands nordvestlige hjørne. Fotballklubben tilhører Everton-området, der begge byens Premier League-lag, Liverpool og Everton, hører hjemme. Laget spiller hjemmekampene sine på den legendariske Anfield stadion, som har plass til 54 167 tilskuere. Kombiner din fotballopplevelse med noen dager på Merseyside som dekker Liverpool og omkringliggende byer ved elven Mersey. Byen inkl. Merseyside har ca. 1.5 millioner innbyggere og tilbyr et bredt spekter av aktiviteter, attraksjoner og underholdningsmuligheter.
Da Liverpool tok over Anfield fra Everton
I dag byr Liverpool på enorme fotballopplevelser og fotballturer til den gamle arbeiderbyen ved Mersey-elven har også blitt enormt populær, spesielt etter ankomsten av klubbens tyske manager, Jürgen Klopp. Liverpools historie begynner imidlertid nesten 130 år tidligere i 1892 da rivalene Everton faktisk spilte sine kamper på Anfield. Les den historien og mange flere nedenfor.
Liverpools historie begynner etter tvister mellom fotballklubben Everton og eieren av Anfield stadion, John Houlding i 1892. Tvistene om prisen for å leie stadion endte med at Everton flyttet over Stanley Park til det nybygde Goodison Park stadion mindre enn en kilometer fra Anfield. Med en tom stadion i hånden var mulighetene begrenset, så John Houlding tok en drastisk avgjørelse og grunnla Liverpool F.C. Anfield hadde en kapasitet på 20.000 tilskuere på den tiden, men klubbens berømmelse kom ikke over natten og den første kampen ble bare deltatt av sølle 100 personer.
Bare 15 år senere måtte stadion bygges ut på grunn av den økende interessen for fotball blant befolkningen generelt, spesielt i industribyene, hvor Liverpool var en av de største. Samtidig hadde klubben både sikret seg opprykk i 1894 og 1895 før de vant det engelske mesterskapet i både 1901 og 1906. Utvidelsen kom i form av «Spion Kop», et navn som kom fra en bakke i Sør-Afrika hvor mange soldater fra Liverpool og resten av landet mistet livet i den andre bondekrigen. Standens navn fra 1906 er i dag forkortet til «The Kop» og hjem til klubbens mest fanatiske supportere. Tribunen vokste raskt og rekorden for flest tilskuere var hele 28.000. The Kop var den største ikke-divisjonstribunen i Europa de første årene, og dette bidro bare til ytterligere interesse for klubben.
Storhet, tilbakegang og øye for taktikk
Liverpool fortsatte å imponere og i 1914 var klubben i finalen for første gang i landets og Europas fineste cupturnering, FA-cupen, som de tapte for Burnley 0-1. Cupturneringen skulle vise seg å bli litt av en vond drøm for Liverpool, som måtte vente ytterligere 50 år før de kunne løfte cupen i triumf for første gang. Etter mesterskap i både 1922 og 1923 slo hverdagen inn i Liverpool og de neste årene frem til 1947 vant klubben ingen trofeer. Det skulle imidlertid bli verre for Merseyside-klubben, som i 1954 rykket helt ut av den øverste engelske fotballigaen og etter at de også måtte se seg slått av Worcester City i FA-cupen i 1958, måtte noe drastisk skje. Beslutningen var å hente inn den senere Liverpool-legenden Bill Shankly, som umiddelbart løste en stor håndfull spillere fra sine kontrakter og satte opp et ubrukt rom for et taktikkrom. Fire år senere bar arbeidet hans frukter og klubben var igjen i den øverste engelske fotballigaen i 1962. Bare to år senere vant klubben det første mesterskapet siden 1947 og året etter kunne klubben endelig løfte FA-cuppokalen for første gang .
Liverpool vinner og Europa gaper
Klubben nådde virkelig nye høyder i løpet av 1870-årene, da klubben begynte å få mange tilhengere rundt om i Europa. Liverpool hadde blitt mer enn bare et inventar i de europeiske turneringene, og den underholdende og ofte taktisk overlegne spillestilen Bill Shankly praktiserte gjorde klubben populær uansett hvor den dukket opp. Om det var populariteten eller spillestilen som løftet klubben mot sin første europeiske tittel er umulig å si, men det kom i hvert fall i 1973, da klubben der klubben slo Borrusia Mönchengladbach, Europas absolutte topplag i perioden, med totalt 3 -2.
Det ble starten på en lang periode hvor Liverpool gikk fra triumf til triumf, selv om legenden Bill Shankly la opp etter seieren i UEFA-cupen. Liverpools fans ble belønnet med flere flotte fotballopplevelser som resulterte i totalt 4 mesterskap, 1 FA-cup, 4 Charity Shield's, 2 Champions League-trofeer og 2 UEFA-cuper på 1970-tallet. Hjørnesteinen i det hele var Liverpools Anfield-stadion, hvis navn senere gjentok seg i hele Europa og en grunn til at Anfield fortsatt er en av de mest kjente stadionene i verden og kanskje den mest fryktede for mange klubber.
Store triumfer og smertefulle katastrofer
På 1980-tallet så heller ikke Liverpool seg tilbake, for rekken av store triumfer fortsatte ufortrødent å regne ned over klubben som nå hadde spillere som Ian Rush, Bruce Grobbelaar og danske Jan Mølby blant profilene. Totalt vant klubben ligaen 5 ganger, FA-cupen 2 ganger, Champions League 2 ganger og den engelske ligacupen 4 ganger på rad. De mange seirene og triumfene hadde imidlertid en mørk bakside med så mange som to tragedier på bare fire år.
I Champions League-finalen mot Juventus i 1985 møtte Liverpool opp til kampen, på Heysel stadion i den belgiske hovedstaden Brussel, som forsvarende mester. Til kampen hadde de belgiske vertene undervurdert forholdet mellom klubbenes fans og Heysels triste tilstand, som burde ha fått kampen til en annen stadion. Ved en feil var en seksjon i Liverpool-enden blitt en nesten ren Juventus-seksjon og Liverpool-fansen ble rasende og angrep derfor gjerdet mellom de to seksjonene som raskt ga etter. Juventus-fansen løp inn for å rømme, men da de ville skalere en vegg gikk det galt. Muren kollapset på grunn av den dårlige tilstanden og kollapsen resulterte i 39 dødsfall og over 600 skader. Kampen ble spilt og Liverpool tapte 1-0 for det stjernespekkede italienske laget. Etter kampen ble Liverpool idømt 10 års utestengelse fra europeiske konkurranser, mens engelsk klubbfotball også ble utestengt i en 5-årsperiode. Liverpool var imidlertid tilbake i det fine europeiske selskapet i 1991 etter 6 års utestengelse.
Med klubben utestengt fra europeiske konkurranser, kunne fullt fokus settes på nasjonale konkurranser og Liverpool gjorde det, og vant mesterskap i 1986, 1988 og 1990. I tillegg ble Liverpool F.C. også FA-cupen i 1986, 1989 og i 1992. Men de fleste vil nok huske semifinalen i 1989 mellom Sheffield og Liverpool, som skulle spilles på Hillsborough stadion, hvor svært mange Liverpool-supportere hadde funnet veien. til. Politiet mistet kontrollen og presset på inngangen ble så stort at det ble besluttet å åpne inngangene helt, hvorved billettene ikke lenger ble sjekket. Det lettet presset på inngangene, men inne på stadion økte presset bare og folk kunne ikke lenger komme seg unna eller rømme på grunn av et stort gjerde mellom banen og tribunen. Resultatet av det massive presset gjorde at 96 mennesker ble trampet i hjel i en av fotballens største tragedier i nyere tid.
90-tallets jakt på en ny storhetstid
1990-tallet var aldri så vellykket som de siste tiårene, og katastrofene hadde satt sitt preg på Liverpools image, som også led. Det var med andre ord på tide å bygge laget opp igjen rundt profilene til Ian Rush, Steve McManaman og John Barnes. Klubben klarte imidlertid kun å få 6. plass og 3. plass hjem til Anfield og klubben famlet etter riktig sammensetning av trenerteamet. I Europa gikk ikke mye Liverpools vei, kanskje best illustrert av lagets nederlag mot danske Brøndby I.F, som overraskende slo Liverpool i 1995 på tidligere uinntagelige Anfield.
Mot slutten av 1990-tallet var det virkelig håp om en ny storhetstid da giganttalentene Jamie Carragher, Michael Owen og Steven Gerrard begynte å vise mer enn lovende prestasjoner som en fremtidig bærebjelke for Liverpool-laget. Selv om 90-tallet ikke bød på flere store triumfer, måtte vi bare inn i det nye årtusenet ett eneste år før «gamle» Liverpool dukket opp igjen med triumfer i både FA-cupen, ligacupen og UEFA-cupen. Det var imidlertid bare en kort oppblomstring før ytterligere et par trege år fulgte uten triumfer. I 2004 tok Rafael Benitez over og da spilte Liverpool seg rett inn i hjertene til mange fotballfans og tilbake til Europatoppen, alt på en varm vårkveld i Istanbul.
En natt i Istanbul som gjenfødte Liverpool
Det ble en rystende start på Champions League-sesongen hvor Liverpool ble nummer to i gruppe A etter Monaco og bare kom videre på en bedre målscore enn Olympiacos på tredjeplass. Herfra var det imidlertid ikke mye som stoppet Liverpool og det resulterte i seire over Bayer Leverkusen, Juventus og Chelsea før finalekampen mot AC Milan på Atatürk i Istanbul.
Liverpool falt under etter bare ett enkelt minutt og selv om første omgang var jevnspilt, gikk det virkelig galt da pausen nærmet seg. Hernan Crespo sørget først for 2-0 fem minutter før pause og 4 minutter senere nettet han igjen til 3-0. Det viste seg imidlertid at det ikke var noen umulig oppgave å ta en 3-0 ledelse i en Champions League-finale og et magisk comeback tok form etter raske scoringer av Steven Gerrard, Vladimir Smicer og Xabi Alonso. 60 minutter spilt og 3-3, en posisjon som varte hele kampen som måtte avgjøres fra 11-metersplassen. Her reddet Jerzy Dudek Liverpool med imponerende redninger og dermed kunne Liverpool løfte pokalen for første gang på 20 år. Liverpool var tilbake og med kjøpet av danske Daniel Agger samme år ble Liverpools popularitet i Danmark enda et hakk opp.
I 2019 vant Liverpool igjen Champions League og i 2020 tok de også tilbake mesterskapet i England etter en tørke på 30 år. Liverpool er for så vidt tilbake som en maktfaktor i europeisk fotball. Skal du til Anfield hvor fotballopplevelser i verdensklasse venter?