Logo of FC Barcelona

Fotballreiser til FC Barcelona

NYTT: FC Barcelona - på grunn av en omfattende stadionrenovering - spiller i 23/24-sesongen sine hjemmekamper på Olympiastadion 'Estadi Olímpic Lluís Companys'. Det er plass til beskjedne 56 000 tilskuere, men stemningen er desto mer intens ettersom de mest ihuga sesongkortholderne og klubbmedlemmene legger beslag på de aller fleste av de 56 000 billettene! Gjør deg selv en tjeneste og kom deg til OL-byen i tide til kampen og ta en spasertur i de vakre, grønne omgivelsene.

Stadion

Lluís Companys Olympic Stadium (FC Barcelona fodboldstadion)

Klubben som ble et politisk statement for en hel region

F.C. Barcelona (populært kjent som Barça) ble grunnlagt tilbake i 1899 av en gruppe engelske, sveitsiske og spanske fotballspillere bosatt i den spanske regionen Catalonia. Nesten 125 år senere er klubben blitt synonymt med kampen mot den spanske sentralmakten i Madrid. Regionen kjemper hardt for uavhengighet og klubben har blitt en så stor del av den flere hundre år gamle feiden at selv klubbens motto «Més que un club» nærmest har blitt en stor politisk uttalelse. Mottoet betyr mer enn en klubb, som er en klar referanse til at klubben står for mye mer enn bare fotball, den er hele regionens ansikt utad i kampen for selvstendighet og utfoldelse av regional stolthet.

En annen ganske unik ting med Barça er eierskapet. Mange av byens innbyggere er meldt inn i klubben som dåpsgave og dermed blir personen en del av klubbens eierkrets. Med de mange medlemmene kan man si at klubben faktisk eies av byen, derfor må dens ulike presidenter alltid meget nøye måle tilfredsheten blant klubbens mange medlemmer når en større beslutning skal tas.

Selv om klubben bærer på en politisk arv, handler det selvsagt om fotball og opplevelsen på stadion. Du vil vanligvis først bli kjent med den politiske biten når du kjøper en fotballskjorte, som alltid bærer de katalanske fargene på en eller annen måte, vanligvis med et lite flagg sydd inn i halsen. Hvis du vil oppleve den ultimate politiske og fotballkrigen i Spania, må du delta på «El Classico», kampen mellom F.C. Barcelona og kongeklubben fra Madrid, som er symbolet på statsmakten over Catalonia. Den gigantiske kampen trekker fulle hus og det er ikke veldig feil om du ser den beskrevet som den ultimate seriekampen i verden. Prisene for fotballreiser til El Classico er høye, men opplevelsen, intensiteten på og utenfor stadion, samt rundt i byen (etter en seier) er en utrolig opplevelse som trolig vil gi selv de mest innbitte fotballfans gåsehud.

Klubbens stadion – Europas største

F.C. Barcelona hører hjemme på enorme Camp Nou, som løst oversatt ikke betyr noe mer enn «ny bane». Det er ikke et imponerende navn når det faktisk er verdens 4. største fotballstadion og den største stadion bygget eksklusivt for fotball. Camp Nou ble bygget tilbake på midten av 1950-tallet og sto ferdig i 1957. F.C. Barcelona har spilt på stadion helt siden det ble fullført, men det har også blitt brukt til ikke mindre enn to Champions League-finaler, fem UEFA Supercup-finaler og hele 21 spanske Supercup-finaler. I tillegg ble stadion også brukt til VM i 1982 og til den olympiske fotballturneringen da OL ble arrangert i byen i 1992.

Det enorme stadionet består av tre tribuner som alle følger 360 grader rundt banen, noe som gir en relativt intim og intens atmosfære til tross for den enorme kapasiteten. Utformingen av stadion gjør at du på Camp Nou kan se noen av de mest imponerende «tifosene» i forbindelse med de største kampene i bl.a. Champions League eller La Liga. Vanligvis dekker de hele stadion i katalanske farger og har et budskap om stoltheten som klubben gir til de mange fansen i byen og i regionen. Klubbens mest etablerte fans er også plassert i nedre tribunedel bak målet til høyre for hovedtribunen.

Den danske forbindelsen

Klubben fra Spanias nest største by har en større fanklubb i Danmark og dette skyldes blant annet den danske forbindelsen som ble grunnlagt av de senere danske legendene Allan Simonsen i 1979 og Michael Laudrup som var en del av klubbens første "drømmelag" 10 år senere. Spesielt Michael Laudrup hadde en strålende karriere i den spanske kystbyen hvor han sammen med internasjonale legender som Ronald Koeman, Pep Guardiola, Romario og Hristo Stoichkov spredte stjernestøv over Camp Nou. Mellom 1991 og 1994 vant klubben hver sesong, i tillegg til å vinne både UEFA Cup Winners Cup og Europacupen i samme periode.

Det har senere vært en liten håndfull danske spillere i klubben, men uten noen reell suksess på en av fotballens største scener. Senest har interessen for F.C. Barcelona i Danmark fikk naturlig nok styrke med tillegget av Martin Braithwaite, som noe overraskende ble hentet til klubben i begynnelsen av 2020.

Da «Dream Team» ble slått av den nye generasjonen

I første halvdel av 1990-tallet hadde «Dream Team» under ledelse av Johan Cruyff selv sørget for å skjemme bort klubbens fans med nesten endeløse fotballopplevelser og det virket usannsynlig at legendene kunne bli slått som det mestvinnende Barça-laget i i det siste. Jada, det var usannsynlig, men alt som skulle til var den tidligere spilleren, Pep Guardiola i trenersetet og en ny gylden generasjon fotballspillere.

Før Pep Guardiola tok over tømmene i F.C. Barcelona fikk Frank Rijkaard til å sette sammen en kraftig tropp bygget rundt klubbens egenutviklede spillere Carles Puyol, Andrés Iniesta, Xavi og Victor Valdés. Klubbens egne spillere fikk selskap av Ronaldinho, Henrik Larsson, Samuel Eto'o, Deco og Rafael Marquez. Laget begynte raskt å vinne og kronen på Frank Rijkaards arbeid i Barcelona var seieren over Arsenal F.C. i Champions League-finalen på Stade de France i Paris i 2008. Suksessen varte imidlertid ikke for Frank Rijkaard i Barcelona og i 2008 måtte han overlate stillingen til den nevnte Barcelona B-manageren Pep Guardiola, og det skulle bli en veldig god avgjørelse av klubbpresident Joan Laporta.

Med Guardiola ved roret skjedde det små, men betydelige endringer rundt laget. Ut gikk tidligere stjerner som Deco og Ronaldinho og den sentrale midtbanen med Xavi og Andrés Iniesta skulle bli sentral i utviklingen av «tiki-taka»-stilen som skulle prege katalanerne de neste årene. Samtidig kom også supertalentet Lionel Messi inn som en fast del av laget, sammen med Sergio Busquets og Gerard Pique. Laget i denne perioden ble beskrevet som det mest talentfulle Barça-laget siden Johan Cruyffs lag på begynnelsen av 1990-tallet. De neste fire årene skulle både sementere og slå alle tidligere rekorder når det gjelder antall vunne trofeer.

F.C. Barcelona gikk fra en seier til en annen og trofeene veltet inn i skapet til stor glede for de mange lokale fansen og for alle de som fikk oppleve verdens beste klubblag på fotballreiser til den spanske metropolen. De mange store fotballopplevelsene inkluderte blant annet en 4-1-seier i årets Copa del Rey-finale mot Bilbao, akkurat som det etterpå også ble til en dundrende 2-6 borteseier over evige rivaler fra Real Madrid. Totalt tok katalanerne tre mesterskap, 2 Copa del Rey, 3 spanske supercuper, 2 Champions League, 2 europeiske supercuper og 2 FIFA World Club Cups. Alt på bare fire år. I 2009 ble Barcelona det første laget i historien som vant både ligaen, Champions League og cupturneringen, samt triumfer i både den spanske og europeiske supercupen samt FIFA World Club Cup samme år.

Perioden fra 2008 til 2012 var den mest suksessrike i klubbens historie og de mange fotballopplevelsene i løpet av de fire årene med den tidligere «Dream Team»-spilleren i spissen står som en historisk prestasjon som endte med ikke mindre enn 14 trofeer. En rekord som ser ut til å bli vanskelig for fremtidige ledere i klubben å slå.

FC Barcelona i dag

Etter en periode med uro i lederkorridorene og skiftende ledere i klubben, jobber klubben på spreng for å få på plass en ansvarlig økonomi og samtidig bygge fremtidens stjernelag. Ombyggingen har pågått i flere år, men selv om det er lengre trofeer i Barcelona for øyeblikket, har mesterskapene i både 2018 og 2019, sammen med Copa del Rey-titlene i 2017, 2018 og 2021, satt en tykk linje under at en ombygging i Barcelona på ingen måte er lik lavere ambisjoner.

Fotballreiser til Barcelona er et møte mellom tapaskultur, fotballlidenskap og en hel region som er forent rundt en felles lidenskap for fotball. Barcelona er mer enn en fotballklubb og det vil du garantert oppleve på fotballturer til middelhavsbyen, enten det er for liga-, cup- eller Champions League-kamper. Pakk deg godt inn i røde, blå og gule farger og bli med på sydlandsk fotballfest, lange strender og folkeliv som i få andre europeiske byer.

I tillegg er omgivelsene rundt Barcelona også verdt et besøk. Besøk blant annet den lille fornøyelsesparken Tibidabo med utsikt over byen og Middelhavet eller gå litt lenger og besøk klosteret Montserrat, som ligger vakkert til i et vernet naturreservat i fjellet noen timer fra byen. . Kort sagt, det er ingenting igjen enn å ønske Barcelona velkommen, byen hvor kunst, kultur og sport i absolutt verdensklasse venter rett rundt neste hjørne.

Registreret i rejsegarantifonden Nummer: 3350
Registrert i Reisegarantifondet Nummer: 3350